Relatiebeheer is essentieel wanneer je een duurzame relatie wil opbouwen met je klanten. Goede zakelijke relaties zijn erg belangrijk, omdat bestaande klanten een hoog rendement kunnen garanderen. Daarom is het noodzakelijk om de wensen en behoeften van deze klanten te begrijpen. Trouwe klanten kunnen immers de ontwikkeling van jouw bedrijf verzekeren.  

In dit artikel vertel ik wat het belang is van relatiebeheer en geef ik 6 eenvoudige tips hoe je relatiebeheer goed kunt inzetten.

 

Wat is relatiebeheer?

Relatiemanagement is een strategie waarbij een organisatie continu betrokken blijft bij haar publiek. Relatiebeheer wordt meestal ook wel relatiemanagement, relatiemarketing of Customer Relationship Management (CRM) genoemd. Het beheer kan plaatsvinden tussen een bedrijf en zijn klanten of tussen een bedrijf en andere bedrijven met het doel een partnerschap tot stand te brengen in plaats van de relatie als transactie te beschouwen.

Relatiebeheer omvat elke strategie die wordt gebruikt om ondersteuning te bieden bij het vergroten van merkloyaliteit. Relatieopbouw vindt meestal plaats op klantniveau, maar is ook waardevol op bedrijfsniveau. Consumenten die merken dat een bedrijf in hun behoeften voorziet, zullen de producten en diensten van dat bedrijf blijven gebruiken / kopen. Bovendien zorgt het onderhouden van contact met consumenten ervoor dat eventuele problemen voortijdig gesignaleerd kunnen worden. Zo wordt voorkomen dat dit in de kosten gaat lopen.
Om relatiebeheer in goede banen te leiden kan een onderneming een relatiemanager inhuren.
Een onderneming kan deze taken ook zelf doen met behulp van een relatiebeheersysteem.

  

6 eenvoudige tips om relatiebeheer goed in te zetten.

 

1. Stel doelen

Wat zijn doelen die u kunt hebben? Doelen die je kunt hebben zijn bijvoorbeeld: klanttevredenheid verhogen, andere diensten aanbieden, aantal klanten laten groeien. Omzetverhoging is natuurlijk ook een doel.


2. Luister goed

Voer goede gesprekken met klanten en bouw een vertrouwensband op. Probeer
uit te zoeken welke behoeften er zijn door goed te luisteren.


3. Zorg voor structuur

Wat is het plan? Wat wil je bereiken? Wie is waarvoor verantwoordelijk? Zorg voor structuur, zodat iedereen weet wat te doen en wanneer. Werk de stappen uit en laat iedereen zich verantwoordelijk voelen voor klanttevredenheid. Evalueer dit op regelmatige basis.


4. Breng je relaties in kaart

Maak een overzicht waarin je onderscheid maakt tussen de volgende zaken:
– Grote opdrachtgevers
– Vaste relaties
– Nieuwe opdrachtgevers
– Relaties of opdrachtgevers die het afgelopen jaar weinig hebben opgeleverd.

Analyseer ook op welke specifieke doelgroep je de komende maanden wil gaan focussen. Dit gaat een stuk makkelijker wanneer je de relaties goed in kaart hebt gebracht. 

5. Deel kennis

Door kennis te delen geef je jouw klanten het gevoel dat je ze niet alleen iets probeert te verkopen, maar dat je echt geïnteresseerd bent en ze ook graag verder wil helpen.


6. Gebruik een systeem

Wanneer je relatiebeheer serieus gaat inzetten, kun je ervoor kiezen om te gaan werken met een systeem. Bekijk hoe je het CRM systeem (Customer Relationship Management) wilt inzetten. Je kunt beginnen met alleen de basisgegevens van een klant, maar als je echt meer uit je klantrelaties wil halen, dan is het goed bijhouden van aanvullende gegevens noodzakelijk.

 

Wat kan Pri Assist hierin betekenen?

Onthoud in ieder geval, dat goed relatiebeheer zorgt dat jouw klanten tevreden blijven en door die trouwe klanten kan jouw onderneming blijven groeien.

Wil je aan de slag gaan met relatiebeheer, maar stel je het steeds uit door tijdgebrek?
Geen probleem, Pri Assist kan deze taken uit handen nemen.
Of ben je al goed op weg met relatiebeheer, maar kom je hierdoor minder toe aan je eigenlijke werk?
Ook in deze situatie kan Pri Assist jou ondersteunen.

Neem vrijblijvend contact op over de mogelijkheden voor ondersteuning bij relatiebeheer. 

Pin It on Pinterest

Share This